Jag vill se ut som du-u-u…

Oh, oopi-doo, jag vill ju va som du-u-u. Jag vill se ut som du, gå som du, du-u-u. Det vill jag nu-u-u…

Känner du igen apans sång från Djungelboken? Den uttrycker rätt bra det vi alla ibland känner. Tänk om man kunde vara nån annan, nån bättre, nån smartare, nån snyggare, nån med en innerligare tro, nån som… ? Ja, listan kan säkert göras lång. Kanske vi som vuxna med åren lär oss hantera detta och förhoppningsvis inser att vi är rätt okej och nog duger rätt bra ändå.

I samhället idag möts vi dagligen av budskap som utmanar oss att bli lite bättre, lite snyggare, lite coolare, lite sportigare… Inte minst barn och unga känner trycket att duga, vara gillad och bli uppmärksammad.  Tänk om man kunde vara som han eller hon?

I min församling brukar vi sedan några år tillbaka göra ett par barnteaterföreställningar om året. Vi försöker hitta angelägna frågor som barn funderar över och gör en story runt det. Lite som Jesus gör när han berättar sina liknelser. I höstens föreställning handlade det om just detta med att vilja vara någon annan: Beda Bengtsson ville ha en ny stil, Mickan kände trycket att bli berömd sångstjärna, Lockiga Lisa med lockigt hår och Spiken med rakt hår ville inget hellre än att se ut som den andre, Idol-Ida var helt galen i sin stora idol Ragge the Rocker.  I slutet av föreställningen dyker så idolen Ragge upp i läderlock , gitarr… och med förkläde och en elvisp i högsta hugg. Detta går inte ihop med Idol-Idas föreställning.  Men Ragges stora intresse förutom rocken är att baka. Då är han sig själv och njuter av livet.

Det är uppfriskande med människor som är sig själva i fulla drag och är tillfreds med det.  Mer sånt! Det är också så Jesus kommer till oss – som sig själv. Take it or leave it!

I Bibeln läser vi att Gud har skapat varje människa till något väldigt fint och speciellt. Du är helt unik, ingen är som du! När Jesus kommer till oss är det detta han så ofta försöker få människor att förstå. Ganska många börjar fatta vad Jesus menar: Wow, jag är älskad av Gud och jag duger jättebra! Jag spelar en roll i allt det Gud har skapat!

Barnledare, föräldrar och andra vuxna – det är ett viktigt uppdrag vi har att hjälpa barn och unga förstå att de är älskade för sin egen skull av Universums skapare.

Susanne Olofsson