Jesus och gänget!

Petrus, Johannes, Jakob, Tomas, Filippos, Natanael… och alla de andra som fick möjligheten att hänga med Jesus… vilket gäng! I Bibeln läser vi att Jesus kommer till oss för att berätta och visa vem och hur Gud är.  Tolv killar blir hans bästa vänner och följer med Jesus överallt. Men vad är det för gäng?

I en barngrupp som jag möter varje vecka har vi under hösten pratat och funderat lite omkring det här gänget. Och vi ser att de i sina personligheter faktiskt påminner en hel del om oss. Här finns Simon Petrus, en ”snabb” kille som fort bestämmer sig, är snabb att sätta fart och göra något. Han tycker, tänker, säger saker…  fort, fort går det! En annan av Jesus bästa vänner är Andreas.  Han är den mer försiktiga typen som gärna håller sig lite bakom.  Vännen Jakob är en person som ibland blir så jättearg att det riktigt ”åskar” om honom. En annan i gänget är Natanael. Han tycker om att varva ner och ta det lugnt. Han har också en egen bra plats för det, under ett stort fikonträd. Där brukar han sitta och prata med Gud, läsa… och så har ofta frågor som han funderar på och nyfiket vill ha svar på. Det blir en hel del spännande samtal när vi själva känner igen oss i Jesus vänner.

Man märker att en del barn verkligen får något att fundera på. Va´ blir lärjungarna arga? Är de inte alla snälla, perfekta och gör allting rätt hela tiden?

Den man umgås med blir man så småningom lik, brukar vi säga. Att vara vän med Jesus gör något med lärjungagänget. De blir liksom både mer sig själva och mera lika Jesus på samma gång! De blir alltmer det de är skapade till att vara. Med sina olika personligheter och uttryckssätt har ”Jesus-gänget” fått vara med att göra skillnad och avtryck ända in i vår tid. Det är rätt häftigt att vara bästa vän med Jesus!

Vad har du för ”gäng” omkring dig? Hur är de? Vad präglar deras personlighet? Vad önskar du få göra för avtryck i deras liv? Hur vill du som ledare, förälder, vuxen hjälpa dem att både bli mer lika Jesus och mer sitt sanna jag?

Susanne Olofsson