Livets energikälla

Vi vet att vi alla behöver äta för att kroppen ska må bra och för att vi ska få energi. Bröd är en billig, bra basvara i många kulturers mathållning och ger en mättnad. I församlingen där jag bor var jag på en gudstjänst för stora och små i söndags. Där fick vi genom ett drama ur ett par bins perspektiv del av berättelsen från Bibeln om pojken som lät Jesus få hans matsäck och hur matsäcken – när den blev välsignad av Jesus – fick räcka till flera tusen människor. Bina i dramat fick bekräfta att vi behöver bröd men också hur vi kan hjälpa andra genom att dela det bröd vi fått. Kroppen behöver sitt men vi behöver mer än så. Vi behöver också mat för vårt hjärta. Vi behöver människor omkring oss som älskar oss, bekräftar oss, visar att vi är medräknade, för att vi ska få en sund bild av oss själva och må bra.

Vi alla önskar att barn ska våga leva ärligt mot sig själva och ha mod att stå upp för det som är gott och rättfärdigt. Men det är inte smärtfritt och inte alltid den enkla vägen. Ganska snart stöter barn på andra regler. Ord och handling går inte ihop. Det finns många oskrivna regler. Lek med fel kompis kan göra att du inte får plats i den populära gruppen. Du bör vara med i ett visst idrottslag för att vara med i gänget, annars blir du ganska ensam. Utseende och prylar blir viktigare markörer än att vara schyst och hjälpa andra. Det gör ont i ett barn som avslöjar denna dubbelhet.

För att orka kämpa för att det goda behöver vi en energikälla som är kraftigare än den vi kan ge varandra. Jesus visar på den när han säger: Jag är livets bröd! Som förälder har jag ett ansvar att ge mina barn del av Guds energi – Jesus. I vår familj är det viktigt att i en kort andakt vid frukostbordet öppna oss för Guds energi. Vi får möta vardagens alla glädjeämne och påfrestningar med en närvarande Gud som uppmuntrar oss att våga vara den vi är och våga stå upp för det som är gott och rätt, även om det inte alltid premieras. Som förälder vill jag hjälpa mitt barn att vara äkta och sann, även om det kostar på. Till det krävs mycket energi – mycket Jesusenergi.

När vi ger Jesus till barnen ger vi dem den bästa energin till att leva äkta, våga vara sig själva, leva fyllda av kärlek och rustade med en förmåga att stå upp för det som är gott.