Spela roll

En av mina döttrar älskar att dansa. Hon lever för fredagarna när det först är danslektion, och sen ”Let´s dance”. Eftersom jag också tycker att det är rätt häftigt med folk som kan dansa på riktigt, så har jag suttit med henne och tittat lite av och till. I ett av de sista avsnitten skulle dansparen dansa till filmmusik och då också spela ut rollerna som hörde till filmerna. I publiken satt en gammal erfaren skådespelare. Programledaren bad honom ge dansarna ett gott råd om hur de skulle spela ut sina roller.

”Nämen, de ska bara vara sig själva!” sa skådespelaren. ”Man kan bara spela utifrån den man själv är”.

Det är inte bara skådisar som spelar roller. Vi har, var och en, en liten bunt med olika roller som vi går in i och ut ur, utan att vi kanske tänker så mycket på det: Arbetskompis, yrkeskunnig, förälder, son/dotter, ledare, kund, osv. I alla dessa roller måste vi ändå utgå från vilka vi är på riktigt. Ibland kan man frestas att vara någon annan på jobbet eller i kyrkan, men det blir sällan bra. Förr eller senare krockar nämligen de där rollerna och vem ska man vara då?

Som barn/ungdomsledare har vi en viktig roll. Du spelar roll! När barnen har glömt alla häftiga programpunkter, alla andakter och en hel del av kunskaperna du försöker ge dem – då kommer de fortfarande att minnas DIG! Du är Guds ansikte för de barn du möter. Det kan kännas både skrämmande och hoppfullt på en gång. Skrämmande för att ansvaret är stort, men hoppfullt därför att det är Gud som vill använda oss och han är så mycket större än vi! Jag får spela min ledarroll utifrån den jag är. Med mig går Pappa och han fyller i det som saknas!

Till sist ett bibelord att bära med sig i vardagsslitet:

”och jag är övertygad om att han som har börjat ett gott verk hos er också skall fullborda det till Kristi Jesu dag” (Fil 1:6)

Vårhälsningar från

Malin Kindvall