Thank you Lewis!

Under sommaren har jag återigen läst C S Lewis böcker om landet Narnia, lejonet Aslan och barnen från vår värld som får komma dit. Ja, jag brukar läsa böckerna med jämna mellanrum. Och varje gång blir jag lika fascinerad, utmanad och berikad!

Jag dras med i barnens äventyr och uppdragen i det godas tjänst. Och alltid finns han där närvarande – synligt eller osynligt – det stora Lejonet Aslan, son till Kejsaren bortom Havet , farlig och god men alltid driven av kärlek till sin värld och det han skapat. Har du inte läst böckerna än, har du en fantastisk läsupplevelse framför dig!

Det C S Lewis gör i böckerna är att gestalta kristen tro, men han väljer att låta allt utspelas i en annan värld. Om Jesus och det han gjorde hade hänt i en annan värld, hur hade det tagit form där? Är man något bevandrat i kristen tro är det inte svårt att se att både symbolik och paralleller. Lejonet Aslan är Jesus själv. I Narnia lär barnen känna Aslan som han är, blir hans vän och förtrogne, lär sig lita på, älska och tro på honom.

I boken Caspian och skeppet Gryningen ska barnen för sista gången skickas tillbaka till sin egen värld. Barnen Lucy och Edmund, har svårt att skiljas och vill hellre stanna kvar och följa Aslan till hans rike. Aslan avslöjar att för dem finns faktiskt vägen till hans rike i deras väg.

”- Å, Aslan, sade Lucy, snälla Aslan, tala om för oss hur man ska komma till ditt rike från vår värld!
– Det talar jag om för er hela tiden, sade Aslan. Men jag talar inte om hur lång eller kort vägen är, bara att den leder över en flod. Men hys ingen oro – jag är den store Brobyggaren.”

Men Lucy är ledsen över att hon aldrig ska få återvända till Narnia och se Aslan igen:

”- Det är inte så mycket Narnia jag bryr mig om som dig, snyftade Lucy. I vår värld får vi aldrig se dig. Hur ska vi kunna leva utan att få se dig igen?
– Men ni ska få se mig, barn, sade Aslan.
– Är du… är du i vår värld också? sade Edmund.
– Ja, sade Aslan. Men där har jag ett annat namn. Ni måste lära känna mig under det namnet. Skälet till att ni fördes till Narnia var just att ni skulle få möta mig för att sedan känna igen mig bättre i er egen värld”.

Idag lever vi i en värld som på många sätt ser helt annorlunda ut än både Bibelns tid eller då väckelsen kom till vårt land. Idag växer många barn och unga upp utan en aning om vem Jesus är i vår värld. Han är osynlig och var finns de som kan visa vägen till honom?

Det Lewis gjort är genialiskt! Genom sina berättelser har han hos många väckt nyfikenhet, förklarat tron och fördjupat tron. Jag tänker att vår ständiga utmaning måste vara att hela tiden brottas med hur vi berättar om Jesus och visar vägen till honom genom vår värld. Vi som lärt känna Jesus i vår värld är viktiga brobyggare.

Gud, sporra oss att hitta språk, bilder och verktyg som hjälper barn och unga att upptäcka, fascineras av och välja dig i den här världen!

 Susanne Olofsson

PS Tack C S Lewis för ditt fantastiska bidrag!